Jaws, Fusion és ZoomText 2023, februári frissítés!

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint február 15-én megjelent
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag 2023-as verziójának februári frissítése.
A csomag komponenseinek verziószáma a következő lett:
Fusion 2023.2302.6.400,
Jaws 2023.2302.15.400,
ZoomText 2023.2302.8.400.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatók.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztató megtalálható a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalon.

Hajtás után olvashatók a legérdekesebb változások:

Továbbfejlesztett WhatsApp támogatás

A JAWS számos új funkciót kínál, amelyek javítják az üzenetkezelés, valamint az audio- és videohívások kezdeményezésének és fogadásának élményét. Ezek közül néhány:

  • A JAWS mostantól szkripteket is tartalmaz a népszerű WhatsApp üzenetküldő alkalmazáshoz. Ez a támogatás a Microsoft Store-ból elérhető asztali alkalmazásra vonatkozik Windows 10 és újabb rendszereken.
  • Automatikusan bejelenti a bejövő csevegési üzeneteket, és hangot ad le, amikor egy partner gépel. Ezenkívül új Gyorsbeállítások (Insert+V) opciók állnak rendelkezésre, amelyek szükség esetén kikapcsolják ezeket az automatikus bejelentéseket.
  • Használd az ALT+1-től 9-ig tartó alapbillentyűket a legutóbbi kilenc üzenet megtekintéséhez. Tartsd nyomva a Shift billentyűt is, hogy megjeleníthesd a legutóbbi kilenc üzenetet a Virtual Viewerben.
  • Új billentyűparancsok a csevegés szerkesztőmezőjére (ALT+E), a csevegési listára (ALT+C) vagy a csevegési előzményekre (ALT+H) való gyors átlépéshez.
  • A WhatsApp-ban elérhető JAWS billentyűparancsok teljes listájához használd az Insert+H billentyűkombinációt.
  • A WhatsApp billentyűparancsainak teljes listájához üsd le az Insert+W billentyűkombinációt.

Egyéb újdonságok és változások

  • A JAWS értesítési előzményeiben mostantól megváltoztathatod a létrehozott értesítési szabályok sorrendjét. A szabályok átrendezéséhez először üsd le az Insert+Szóköz, N billentyűkombinációt az Értesítési előzmények ablak megnyitásához, majd válaszd ki a Szabályok kezelése gombot! A Szabályok listában helyezd a fókuszt a kívánt szabályra, majd használd a Ctrl+Shift+Fel/Le nyílbillentyűket a szabálynak a listában való felfelé vagy lefelé mozgatásához. A JAWS az elem megváltozott pozícióját bemondja. A szabályok megfelelő sorba rendezése hasznos lehet ütköző szabályok esetén, mivel a rendszer mindig a lista tetejéhez közelebb álló szabályt alkalmazza. Gondolom, magától értetődő, hogy a funkció használatához legalább kettő, általad létrehozott szabályra van szükség.
  • Frissítették a JAWS Súgó Microsoft Teams fejezetét, hogy egyértelműbb legyen, mely Nyíl billentyűket kell használni az alkalmazás eszköztáraiban és lapvezérlőiben való navigálás során.
  • Az ügyfelek visszajelzéseire reagálva a Braille Strukturált mód mostantól a 2022 decemberi frissítés előttihez hasonlóan kezeli a gyorsbillentyűk megjelenítését.
  • A JAWS és a Fusion által használt Liblouis Braille fordító a 3.24.0-s verzióra frissült, és ez a verzió lett az alapértelmezett.

Hibajavítások

  • Az Insert+F11 billentyűkombináció megnyomásával megjelenített Válasszon a rendszertálca ikonjai közül párbeszédpanel listamezőjében Windows 11 alatt most már minden ikon leírása megjelenik.
  • Ha az Outlook úgy van lett beállítva, hogy beszélgetésenként jelenítse meg az üzeneteket, akkor javítva lett az a hiba, amely miatt a JAWS nem jelezte a beszélgetési szál kibontott vagy összecsukott állapotát, miközben az üzenetlistában navigált.
  • A PowerPointban kijavították azt a hibát, amely miatt a JAWS nem tartotta be a dia tartalmának a szerző által meghatározott olvasási sorrendjét.
  • Amikor újabb elemet adott hozzá egy listához az Enter leütésével a Google Dokumentumokban, a JAWS ismételten bejelentette a lista elemeinek teljes számát. A JAWS mostantól a listaelemek számát csak a listába navigáláskor közli.
  • Kijavították a Google Táblázatok azon hibáját, amely miatt a JAWS nem olvasta fel a cellakoordinátákat, például „A1” vagy „B1”, a táblázatban történő navigálás közben.
  • Kijavították a LibreOffice Calc összeomlásával kapcsolatos hibát, amely a JAWS-szal és a Braille-kijelzővel egy táblázatban történő navigálás közben jelentkezett.
  • Kijavították a BARD Express azon hibáját, amely miatt a JAWS csonkolta a hosszú bejegyzéseket, például a könyvcímeket és a kommentárokat, ami megnehezítette a könyv minden részletének elolvasását.

Frissített FSDN szkriptelési kézikönyv

Azok számára, akik JAWS-szkripteket hoznak létre a különböző alkalmazások teljesítményének javítása érdekében, a Freedom Scientific Developer Network (FSDN) egy szkriptelési kézikönyvvel könnyíti meg a munkájukat. Ez az elektronikus kézikönyv dokumentálja a JAWS-ban található összes szkriptet, felhasználó által definiált, és beépített függvényt.
A kézikönyv már tartalmazza a JAWS 2023-tól kezdődően a legújabb szkriptek és funkciók dokumentációját, valamint új témaköröket tartalmaz a ZoomText szkriptekkel kapcsolatban. A kézikönyv a fenti oldalról webes és letölthető változatban is elérhető.

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.