Jaws, Fusion és ZoomText 2023, decemberi frissítés!


Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint december 20-án megjelent
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag 2023-as verziójának decemberi frissítése.
A csomag komponenseinek verziószáma a következő lett:
Fusion 2023.2212.5.400,
Jaws 2023.2212.23.400,
ZoomText 2023.2212.21.400.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatók.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztató megtalálható a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalon.

Lássuk a legérdekesebb változásokat:

  • Természetesen számos kisebb-nagyobb hiba javítását hozta ez a verzió, amelyek érintik az Office egyes alkalmazásait, a párbeszédablakokban történő navigációt és opciókezelést, a Braille-eszközök kezelését, vagy az Adobe Acrobat alkalmazást. A részletes hibalistát az angol nyelvű oldal tartalmazza.
  • Eddig egy új főverzió megjelenését követően manuálisan kellett azt telepíteni, eltávolítva utána a Gépházból az előző évi kiadást. Így volt ez a 2022-esről a 2023-asra történő váltásnál is. Erre mostantól nem lesz szükség, mert az alkalmazások az újonnan elérhető főverziók telepítési lehetőségéről is értesíteni fognak. Ez természetesen a 2022-es főverziónál még nem működik.
  • A táblázatokban történő navigálást segítendő a Közvetlen beállítások (Insert+V) panel egy új beállítási lehetőséget kapott, amelyekkel a cellacím és a cellatartalom felolvasásának sorrendjét szabályozhatod. A két opció neve: Címek felolvasása a tartalom előtt és Tartalom felolvasása a címek előtt. Az opciókat az Excelben az Olvasási beállítások szakaszban találod Cella címe és tartalma néven. A Wordben a Táblázatok szakaszban van Cella fejléce és tartalma néven. Ezt a beállítási lehetőséget  mindegyik, jelenleg támogatott  Microsoft Office Excel, Outlook, Word, illetve a legelterjedtebb böngészők (Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox), valamint a Google Dokumentumok és Táblázatok webalkalmazások is megkapták.
  • Egy-egy online videokonferencián többnyire kikapcsolt mikrofonnal vesznek részt a meghívottak, és csak akkor kapcsolják be, ha hozzájuk kerül a szó. Mostantól, ha a Teams-ben várhatóan rövid hozzászólást teszel, akkor a mikrofon beszéded alatti bekapcsolva tartásához tartsd lenyomva a Ctrl+Szóköz billentyűkombinációt! Amint felengeded, a mikrofon elnémul.
  • Az Intelligens képfelismerés funkció most már képes kezelni az Apple-féle HEIC képformátumú fájlokat is.
  • Magunk is tapasztaltuk azt a hibát az Excelben, amikor egy-egy színpaletta megjelenítésekor a JAWS nem reagált, nem olvasta fel a színeket. Ezt a hibát ez a verzió kijavította.
  • Az Értesítési előzmények (Insert+Szóköz, N) panelban készített szabályokat a Szabályok kezelése gombbal kezelheted. A gomb mögötti Értesítési szabályok kezelése ablak Letiltás gombjával már lehetőséged van az egyéni szabályok letiltására is.
Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.