Jaws, Fusion és ZoomText 2022, júliusi frissítés!

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint július 27-én megjelent
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag 2022-es verziójának júniusi frissítése.
A csomag komponenseinek verziószáma a következő lett:
Fusion 2022.2207.4.400,
Jaws 2022.2207.25.400,
ZoomText 2022.2207.14.400.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatók.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztató megtalálható a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalon.

Mivel nem sok idő telt el az előző frissítés óta, így a változások száma sem sok – többnyire hibajavításokat kaptunk:

  • A Fájlkezelőt érintő hiba miatt a Jaws nem olvasta fel a tartalomlistában az  Insert+Ctrl+1…8 billentyűparanccsal megadott oszlop tartalmát. Ugyanezt a billentyűkombinációt az Outlook üzenetlistájában is  használhatjuk a kijelölt üzenet megadott oszlopának felolvasására. (A megfelelő billentyűkombináció leütésével a kijelölt elem adott oszlopának nevét, majd annak tartalmát olvassa fel a Jaws.)
  • Kijavították a Chrome és az Edge többsoros szerkesztőmezőjét érintő azon hibát, amelynek során az Enter leütését követően a szövegkurzor váratlanul visszaugrott a szerkesztőmező elejére.
  • Sikerült kijavítani azt a hibát, amely nem helyezte át a fókuszt, vagyis a virtuális kurzort egy weboldalon kiválasztott hiperhivatkozás után annak ellenére sem, hogy a weboldal az hivatkozott helyre gördült.
  • Sikerült kijavítani azokat a navigációs problémákat, amelyek a Microsoft Word Levelezés (Alt+É) fülén elérhető címlistát kezelő párbeszédablakokban fordultak elő.
  • Sikerült kijavítani a Microsoft Word egy másik hibáját is, amely keresésnél  fordult elő: a találati listában navigálva a Jaws nem olvasta fel a kiválasztott találatot.
  • Kijavították a Windows 11 Jegyzettömbjét érintő hibát, amely az Insert+PageDown billentyűkombináció leütése ellenére sem olvasta fel az alkalmazás állapotsorának tartalmát.
  • A Jaws egyes laptopoknál nem olvasta fel az Fn+Esc billentyűparancs esetén az Fn billentyű állapotát (a laptopok BIOS-ában szabályozható, hogy az Fn+F1-F12 billentyűparancsok hogyan, a laptopot vezérlő gombokként vagy a megszokott funkcióbillentyűként működjenek).
  • Frissült a Jaws és a Fusion által használt Liblouis Braille fordító eszközkezelő, új verziószáma 3.22.0.
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.