Jaws, Fusion és ZoomText 2022, októberi frissítés!

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint október 26-án megjelent
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag 2022-es verziója.
A csomag komponenseinek verziószáma a következő lett:
Jaws 2022 2110.19.400,
Fusion 2022 2110.36.400,
ZoomText 2022 2110.47.400.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatók.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztató megtalálható a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalon. Ugyanitt két fejezetet is találunk, amelyek a liszensz meghosszabbítását és a 2021-ről 2022-re történő átállást ismertetik.

A legfontosabb változások és újdonságok hajtás után…

  • A 2022-es kiadás már natívan támogatja a Windows 11 operációs rendszert.
  • A 2022-es kiadás már nem támogatja a Microsoft Windows 10 előtti operációs rendszereket, például a sokak által még használt Windows 8.1 és Windows 7 kiadásokat sem. Ha ragaszkodsz ezekhez a verziókhoz, akkor ne frissíts a 2022-es kiadásra, használd továbbra is az utolsó, júliusban kibocsátott kiadást!
  • Beállítások átvétele. A 2022-es kiadás telepítővarázslója a liszensz elfogadását felkínáló ablakban egy új jelölőnégyzet segítségével felkínálja a korábbi kiadás beállításainak átvételét: Korábbi Jaws beállítások átmozgatása. Ez a jelölőnégyzet alapból bekapcsolt, ha a telepítő érzékel egy korábbi kiadást. Ezzel automatikussá, így könnyebbé válik a meglévő kiadás frissítése – tehát célszerű először a meglévő kiadás mellé feltelepíteni az új kiadást, majd a sikeres telepítést követően a Gépház / Alkalmazások segítségével már eltávolíthatjuk a régit.
    Természetesen az is járható út, ha először eltávolítjuk a meglévő, 2021-es kiadást, ügyelve a beállítások megtartására, és ezt követően fogunk hozzá a 2022-es kiadás telepítéséhez.
  • Gyári beállítások visszaállítása. A 2022-es kiadástól lehetőségünk van menüből kezdeményezni a gyári beállítások, vagyis a friss telepítéskori állapot visszaállítását, törölve az összes korábbi kiadásból importált vagy manuálisan konfigurált egyéni beállítást. Ehhez válasszuk ki a Beállítások / Gyári beállítások (Insert+J, Alt+B, G) visszaállítása parancsot! A képernyőn megjelenő párbeszédablakban válasszuk az Igen vagy a Nem gombot (az Esc nem használható az ablak bezárására)!
  • Hangelosztó (Sound Splitter). A januári frissítéssel kaptuk meg azt a szolgáltatást, amellyel egymástól függetlenül szabályozhatjuk a Windows, illetve a Jaws hangerejét az Insert+Szóköz, V, S, és az Insert+Szóköz, V, J billentyűparancsokkal. A 2022-es kiadásban sztereó fejhallgatót használva a JAWS hangját az egyik hangszóróba irányíthatjuk, az összes többi alkalmazásból származó hangot pedig a másikba. Megválaszthatjuk, hogy a Jaws a bal vagy a jobb hangszórón keresztül szólaljon meg, illetve visszaállíthatjuk a sztereó hangzást is. A hang elosztásához üssük le az Insert+Szóköz, V, vagyis a Hangerő billentyűparancsot, majd a B billentyűvel aktiváljuk a Balansz üzemmódot! Ezt követően a Bal nyílbillentyűvel a bal hangszóróra, a Jobb nyílbillentyűvel pedig a jobb hangszóróra irányíthatjuk a Jaws hangját. Ha egy korábbi beállítást akarunk megszüntetni, vagyis a sztereó üzemmódot akarjuk visszaállítani, akkor a Fel nyílbillentyűt használjuk – ezt követően A balansz helyreállítva minden alkalmazáshoz üzenetet fogjuk hallani.
    Megjegyzések:
    1. A hangelosztó beállítása csak a Jaws újraindításáig marad érvényben.
    2. Mono fejhallgató vagy mono hangot szolgáltató alkalmazás (pl. Teams, Zoom) esetén a Hangelosztó nem működik.
    3. Bár fejhallgató használata esetén előnyös ez a szolgáltatás, de természetesen működik sztereó hangszórókon is.
  • Hangeszköz kiválasztása. Kellemetlen jelenség, ha egy hangeszközt csatlakoztat a számítógéphez, és emiatt elveszti a Jaws hangját. Mivel a Windows képes párhuzamosan több hangkártyát, hangeszközt kezelni, így a Jawsnak képesnek kell lennie váltani közöttük. A hangeszközök közötti váltáshoz használjuk az Insert+V, C billentyűparancsot, majd a Fel/Le nyílbillentyűkkel váltsunk át a következő hangeszközre, amíg a Jaws hangját meg nem találjuk. Ha megtaláltuk, akkor üssük le az Esc billentyűt!
  • A többnyelvű környezetben Braille-eszközökkel dolgozók számára lehetővé vált az automatikus nyelvváltás: a Jaws most már nem csak a hangban, hanem a Braille-eszközökön is igazodik a beviteli nyelvhez (Alt+Shift), a dokumentum vagy a weboldal nyelvéhez.
  • Microsoft 365. Tovább finomodott a Microsoft 365 kezelése. A hangsúly most az Outlook és a Word alkalmazásokra esett. Néhány ezek közül:
    1. Új beállítással bővült az Outlook, amely lehetővé teszi az olvasatlan, a megválaszolt vagy a továbbított jelölő felolvasásának kikapcsolását. A kikapcsoláshoz üssük le az Insert+V billentyűkombinációt, majd keressünk rá a „Jelzés” kifejezésre a 3 jelölő egyikének kiválasztásához!
    2. Az Outlookban a Windows Keys súgója (Insert+W) kiegészült a Ctrl+U billentyűparanccsal, amellyel olvasatlannak jelölhetjük meg az aktuális üzenetet.
    3. Az Outlook Megjelenítés beszélgetésként funkciójához kötődik az a javítás, amely az aktuális üzenetet vagy beszélgetést nem jelenítette meg Braille-írással a listában való navigálás során.
    4. Az Outlook értekezlet-összehívásához kapcsolódik annak a hibának a javítása, amelynek során az Outlook nem olvasta fel a Dátumválasztó gombot.
    5.  A z Office alkalmazások Windows Keys súgója (Insert+W) kiegészült az ALT+Q paranccsal, amellyel megnyithatjuk a Gyorskeresés funkciót.
    6. Több felolvasási hiba is javítva lett (PowerPoint dia, Outlook automatikus kiegészítés lista, üzenetolvasási hiba stb.).
  • Több lehetőséggel bővült a Google Dokumentumok is:
    1. A javaslatként megjelölt szöveg bejelentésének be- és kikapcsolásához nyissuk meg a Beállítások központot, és jelöljük be a Javasolt szöveges közlemény jelölőnégyzetet.
    2. Egy táblázatban navigálva a Jaws a cella tartalmának beolvasása után felolvassa az aktuális sort és oszlopot is. Ha kikapcsoltuk ezt a funkciót a Gyorsbeállításokban, akkor mostantól a Jaws csak a cella tartalmát fogja felolvasni, a koordinátát nem.
    3. Több felolvasási hiba is javítva lett (megjegyzéssel ellátott szöveg eleje, többsoros hivatkozások stb.).
  • Több javítást és kiegészítést kaptak a böngészők is:
    1. A Chromium alapú böngészőkben (Google Chrome, Microsoft Edge) javítva lett az a hiba, amelynek során a megnyitott weboldalak lapfülei között a Ctrl+Tab billentyűvel lépkedve a Jaws nem jól olvasta fel azok webcímeit.
    2. Szintén a Chromium alapú böngészőket érintette az Insert+Szóköz, W billentyűparanccsal előhívható Testreszabható webolvasás funkció hibás működése, amely az új kiadásban javítva lett.
  • A ZoomText vagy a Fusion elindításakor alapértelmezés szerint a Gyorselérés sáv a képernyő jobb felső sarkában jelenik meg. A sávot azonban áthelyezhetjük a képernyő másik három sarkába. Ehhez tegyük a következőket: válasszuk ki a sáv Parancsikonnevek mutatása gombját, majd a mellette megjelenő Testreszabás gombot! A Testreszabás panelen kattintsunk a Beállítások gombon, majd a megjelenő Sarok listából válasszuk ki a sáv új helyét (Jobb felső, Bal felső, Jobb alsó, Bal alsó)!
  • A ZoomText és a Fusion is számos hibajavítást kapott. Néhány ezek közül:
    1. Kijavították a több képernyős üzemmódban jelentkező hibát, amelynél a Gyorselérés sáv nem a megfelelő helyen jelent meg a CapsLock+jobb egérkattintás hatására.
    2. Megszüntették a Chromium alapú böngészőknél kb 30 perc után jelentkező instabilitási jelenséget.
    3. A kinyitott Gyorselérési sáv most már automatikusan összezár, ha elmozdítjuk róla az egérmutatót.
    4. A Skype azonnali üzenetküldő alkalmazásban most már hallható a gépelési visszhang.
    5. Számos visszhangkezelési, fókuszkövetési és egyéb felolvasási hibákat javítottak a Jegyzettömbben, a WordPadben, a Wordben, az Outlookban, valamint a Chromium alapú böngészőkben.
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.