Jaws, Fusion és ZoomText 2021, novemberi frissítés!

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint november 12-én megjelent
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag 2021-es verziója.
A csomag komponenseinek verziószáma a következő lett:
Jaws 2021 2011.16.400,
Fusion 2021 2011.8.400,
ZoomText 2021 2011.12.400.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatók.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztató megtalálható a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalon. Ugyanitt két új fejezetet is találunk, amelyek a liszensz meghosszabbítását és a 2020-ról 2021-re történő átállást ismertetik.

A legfontosabb változások és újdonságok a következők:

  • Javult a Microsoft Teams támogatása. Ez jó hír, mivel a pandémia miatt bevezetett távoktatásban kitűnően használható a Microsoft Teams szoftver. (Az ingyenes Tisztaszoftver liszensz keretében megszerezhető MS 365 csomag része).
  • Javult az Outlook levelezőkliens támogatása is. A Jaws automatikusan felolvassa a Beérkezett üzenetek mappában megnyitott üzenet tartalmát. A fejléc tartalma ebből a felolvasásból kimarad.
  • Magyar nyelven is elérhetővé vált az intelligens képfelismerő funkció. Ezzel a funkcióval felismertethetünk egy szkennelt, vagy egy vágólapra kerülő, vagy egy vezérlőelem, vagy egy weboldalon elhelyezett képet.
  • Nagyon hasznos újdonság, hogy a Műveletközpontban megjelenő asztali értesítések közül az utolsót ismét fel tudjuk olvastatni a az Insert+Szóköz, N billentyűparanccsal.
  • Ezeket az asztali értesítéseket a Jaws most már automatikusan felolvassa.
  • Az új, Insert+Shift+2 billentyűparanccsal az írásjelszint állapotai között közvetlenül tudunk váltogatni. A billentyűparancs csak a Jaws ismételt indításáig hat.
  • A Fusion és a Zoomtext komponensek használatának kellemetlen velejárója volt, hogy frissítést vagy újratelepítést követően a korábbi beállításaikat elvesztették. Az új kiadásban már átveszik a beállításokat.
  • Mindhárom alkalmazáshoz kaptunk egy FS Támogatási eszköz nevű diagnosztikai alkalmazást, amely egy programhiba esetén megkönnyíti a diagnosztikai adatok megküldését a fejlesztő számára.
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.